15 Ocak 2011 Cumartesi

KADIN HAMLET


Günlerden birgün Gizem'le birlikte çok sevgili arkadaşımız Şebnem'in Ziverbeyde'ki mütevazi evine gittik, arka balkonda Çin usülü sebzemizi yedik, bilgisayarda Popomundo oynadık, salonda kahvemizi içtik, bolbol laklak ettik... Sonra Şebnem "film izleyelim" dedi, "Metin Erksan sever misiniz?" Metin Erksan'ın yıllar önce Sevmek Zamanı diye bir filmini izlemiş, çok sevmekle beraber, gülmenin ve eğlenmenin doruk noktasında olan üç kız arkadaşın o anki ruh hali için pek te uygun bir teklif olarak değerlendirmemiştim bu fikri. Tamam tamam, işin doğrusu ekibin huysuzu benim, herşeye önce "hayır" der, sonra tükürdüğümü yalar, bayılırım.... Gizem ise tam bir uyum insanı: "Dünya kardeş olsun, trallalallaa..." Kısa sürede ikna edildim, Kadın Hamlet olayına.... Şebnem Mimar Sinan'ın arşivinden muhtemelen arak, uyduruk kötü kayıt vcd yi koydu alete, başladı mı sana Metin Erksan belgeseli. Nasıl huysuz bir adam ve nasıl sevdik o adamı! Hemen ardından Kadın Hamlet başladı, Fatma Girik'in gözleri ferfecir oynuyor, Hamlet'i canlandırıyor. Filmin her karesini ayrı şaşkınlıkla izledim, Metin Erksan'a hayran oldum, filme inanamadım, öylesi sürreal....

Falza söze ne hacet, yazan yazmış, ben de paylaştım, aşağıda linki de vermiş bulunuyorum, link hala aktif mi bilmiyorum ama yazı alıntıdır, yazanın adı sanı ve titri sayfanın sonundadır, merak edenlere.....


Türk sinemasının, en önemli ve sıra dışı yönetmenlerinden biridir Metin Erksan..
Metin Erksan’ın bir yapıtı hakkında yazı yazmak zor aslında... Ama benim amacım daha çok, bir nebze de olsa, filmin DVD kopyasının çıktığını duyurabilmek... Çünkü, eski Türk filmlerinin, toplumumuzdaki fikrimce özgüven eksikliğinden dolayı, raflarda haksızlığa uğradığına inananlardanım. Ne kadar yeni yapımlar, seyirciden ilgi görmeye başladıysa da, eski Türk sineması için bir bilinçsiz küçümseme söz konusu.. Metin Erksan, apayrı bir dünya… Apayrı bir kültür ve düşün adamı.. Adeta bir kültürel okyanus... Sinema Sanatı üzerine çok değişik, yenilikçi görüşleri olan büyük bir sinema ustası... Onun öğrencisi olma şerefini taşıdığım için, kendimi şanslı sayıyorum.
Şu anda, elimde bir DVD var… “Kadın Hamlet”… DVD’nin ekstralar bölümünde, kendisiyle yapılan röportajda anlatıyor Metin Erksan: “Sinema tarihinde hiçbir filmde, Hamlet bir kadın karakter olarak gösterilmemiştir. 1920’lerde Alman bir yönetmenin çektiği bir film vardır. Ancak bu film direkt bir Shakespeare’in 'Hamlet' eserinin yorumlaması değil, Shakespeare’in eseri üzerine yazılmış başka bir eserin, sinema uyarlamasıdır. Ben, filmimde, 'Hamlet'’i dişil bir karakter yaptım, dolayısıyla filmin adı da 'Kadın Hamlet'tir…"
Metin Erksan’ın filmlerini bilenler, bu filmler içinde ve hatta genel yapısıyla Türk Sineması içinde, “Sevmek Zamanı” ve “Kadın Hamlet”’in ayrı uç yapıtlar olduklarını bileceklerdir. Hatta, “Kadın Hamlet” bir gömlek daha ötededir bu konuda..“Kadın Hamlet”’te olaylar, bilinen üzere gelişir… Olaylar, filmin çekildiği zamanda, yani güncel zamanda geçer ve Türkiye’ye uyarlanmıştır. Buna göre, Hamlet’in amcası (Reha Yurdakul), Hamlet’in babasını öldürerek, onun servetini alır ve Hamlet’in annesiyle (Sevda Ferdağ) evlenir. Fakat huzursuz olan ruh, Hamlet’i (Fatma Girik) uyarır. Ve olaylar tüm trajik boyutlarıyla gelişir. Öncelikle, anlatılan tüm o olanaksızlıklar, sıkıntılar içinde böyle filmlerin de yapılabilmiş olduğunu unutmayalım. Üstelik, “Sevmek Zamanı” bile üslubu açısından sıra dışı, çarpıcı bir film olduğu için, o dönemde seyirciden ilgi görmemiş bir film..
“Kadın Hamlet”’in yapımcılığını, Memduh Ün, Metin Erksan, ve Fatma Girik yapmış... (İkisinin de öğrencisi oldum) Film, gösterime girdiğinde filmin adının başına “İntikam Meleği”’nin eklendiği anlatıyor Metin Erksan ve ekliyor: "Ancak İntikam Meleği değildir Hamlet…"
Filmde, Fatma Girik’in ilginç ve etkileyici Hamlet yorumuna tanık oluyorsunuz. Aslında Hamlet’in kadın bir kişilik olarak verilmesinin nedenini ise şu şekilde açıklıyor Metin Erksan; "Shakespeare’in “Hamlet” yazarken esinlendiği bir eser var. Bu eser, İskandinav söylencelerinin derlenmesiyle 12.yy’da oluşturulmuş. Daha sonra, 15.yy’da bu eser, İngilizce'ye çevrilmiş. Shakespeare bu eserin içindeki hikayelerden esinlenerek büyük yapıtını oluşturmuş."
Erksan, esinlenilen eserde, iki ayrı hikayenin olduğunu söylüyor; bu hikayelerden birinde Danimarka Kralı Hamlet’in, Norveç Kralı Fortinbras ile savaşırken savaş meydanında öldüğü söylentisi saraya gelir. Bu sırada Kraliçe, bir doğum yapar. Doğan çocuk kızdır, fakat İskandinav törelerine göre bir kız çocuğu tahtta hak sahibi kabul edilmemektedir. Dolayısıyla, Kraliçe, doğan çocuğunun erkek olduğu söylentisini yayar. Günün birinde, öldüğü söylenen Kral Hamlet, sağ salim döner. Kraliçe ona olanları anlatır, çocuklarının adını da Hamlet koyarlar, Kral bu sırrın aynı şekilde muhafaza edilmesini sağlar. Nitekim daha sonra olaylar, bilinen üzere gelişir. Şu önemli, Shakespeare oyunlarından sadece birkaçı sinema tarihinde güncel veya değişik dönemlere uyarlanmıştır. Onlar da, Metin Erksan’ın “Kadın Hamlet” filminden en az 15-20 yıl sonra… 3.Richard ve Barry Levinson’ın yönettiği, Leonardo Di Caprio, Claire Danes, John Leguizamo, Paul Sorvino, Jessica Lange gibi oyuncuların rol aldığı “Romeo Ve Juliet”... “ Kadın Hamlet” filminde Fatma Girik’e, Sevda Ferdağ, Reha Yurdakul, Ahmet Sezerel, Orçun Sonat, Yüksel Gözen, Coşkun Göğen gibioyuncular eşlik ediyor. DVD kopyası temiz basılmış, tasarımı güzel yapılmış bu filmi, diğer Türk sinema klasikleri gibi Kanal D Home Prodüksiyon satışa sunmuş.
"Film” diyor Metin Erksan, “televizyonda, cd’de, dvd’de izlenir. Sinema salonuna gitmek mecburiyeti yoktur. Ben, televizyonda, bazen de DVD'de de film izliyorum. Hem daha nezih ev ortamı… İnsana, izlediği üzerinde daha geniş düşünme fırsatı sunuyor.”
Değişik ufuklara açık, tüm sinemaseverlere duyurulur, “Kadın Hamlet”in DVD’si piyasada…




GÜNEŞ ÖZAYTEN / Mimar Sinan Üniversitesi G.S.F. Sinema TV Bölümü Mezunu

Hiç yorum yok: